Mesto spustilo skúšobnú prevádzku požičovne zdravotníckych pomôcok

16.07.2009 Prešov

Obyvatelia mesta Prešov, ktorí sú odkázaní na používanie kompenzačných zdravotníckych pomôcok, môžu využívať služby novozriadenej požičovne.
Skúšobnú prevádzku spustila samospráva tento týždeň. Vedúci odboru sociálnych služieb MsÚ v Prešove Marián Bača dnes informoval, že projekt je súčasťou komunitného plánu radnice a realizujú ho v spolupráci so Združením miest a obci Slovenska a ďalšími partnermi.
\"Zapožičanie zdravotníckych pomôcok by malo pomôcť hlavne ľuďom, ktorí potrebujú určitým spôsobom preklenúť dobu, pokiaľ im ich neposkytne sociálna poisťovňa, alebo iné inštitúcie, \" konštatoval Bača. Služba je však určená aj tým, ktorí nespĺňajú podmienky na pridelenie pomôcok zo sociálneho systému, ale môžu výrazne ovplyvniť kvalitu ich života.
Mesto má už v súčasnosti k dispozícii 12 invalidných vozíkov, štyri polohovateľné postele, okolo 15 chodákov, antidekubitné matrace, barly ale i zariadenia určené na zabezpečenie hygieny pre odkázaných klientov. Ich zoznam môžu nájsť oddnes občania na webových stránkach samosprávy. Zapožičanie pomôcok bude počas skúšobnej prevádzky do konca tohto roka bezplatné a bez finančnej zábezpeky.
\"Snažili sme sa v čo najväčšej miere odbúrať administratívu a nevyžadujeme doklad o zdravotnom stave klienta. Stačí ak absolvuje diagnostický pohovor s naším pracovníkom a podpíše dokument o prevzatí, \" spresnil vedúci odboru. Dodal, že ak bude materiál k dispozícii, môže si ho klient vyzdvihnúť už priebehu dňa.
V tejto súvislosti plánuje odbor predložiť na schválenie zastupiteľstvu Všeobecne záväzné nariadenie, ktoré od budúceho roka stanoví podmienky požičiavania a určí cenu za túto službu. Podľa Baču však pôjde len o symbolické sumy.
Služby požičovne chcú rozšíriť aj o ďalšiu činnosť. Po jej oficiálnom sprevádzkovaní ju budú môcť využívať i odkázaní ľudia, ktorí sa rozhodnú stráviť niekoľko dní v Prešove a majú problém s prepravou vlastnej zdravotnej pomôcky.
 

Vyberte región